Oto dwa sposoby przygotowania :
I SPOSÓB
Mąkę ziemniaczaną podsmażamy na patelni lub w piekarniku (Temp. 180 - 220 stopni, co 15 min. należy zamieszać, piec ok. 45 min. Mąka ziemniaczana będzie dekstryną wtedy gdy zmieni swój kolor z białego na jasnobrązowy.)
II SPOSÓB
Dekstrynę można przygotować też w laboratorium. Wystarczy podgrzać ją nad palnikiem na blaszce.
Tak przygotowaną dekstrynę wysypujemy na papier, złożony w połowę :
Hahahahaha zawsze mi gasł :) to już norma była :)
OdpowiedzUsuńJ.
ale co ci gasło ? :)
UsuńNo ten płomień jak dmuchałam w karteczkę niby, bo chyba całe powietrze leciało jednak na palnik ;)
UsuńMyślę że zbyt mocno dmuchasz ;) POstaraj się dmuchać delikatnie zwiększając intensywność wtedy będziesz wiedział dokładnie jakie dmuchnięcie spowoduje reakcje + polecam wyrównanie poziomu kartki i płomienia palnika, tak aby były w lini prostej to powinno ułatwić ;)
Usuńa czy to nie zacznie nam się w piekarniku od temperatury palić ?! i czy naczynie w którym to robimy nadaje się do używania potem w kuchni ? chodzi mi do robienia jedzenia :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie Mania. Piekarnik jak i naczynie będzie się nadawało do urzytku. Dekstryna jest tylko przejściową formą skrobi(czyli cukru);)Robiłem w ten sposób kilogram dekstryny. Było to długotrwałe ale sie opłacało. Polcam metode piekarnika, wówczas nic się nie przypala. Na patelni niestety istnieje taka możliwość...
UsuńAby to zminimalizować nalezy ogrzewać małym spokojnym płomieniem i często mieszać (właściwie non-stop) ;)
a my właśnie zrobiliśmy to doświadczenie na lekcji dzisiaj bo pokazałem swojemu panu Danielowi ... no i on powiedział mi że nie wiedział że takie coś można zrobić hehe :)
OdpowiedzUsuńa wy skąd macie takie doświadczenia ? i gdzie nagrywacie :)
Miło nam że zaskoczyliśmy nawet doświadczonego chemika ;)
UsuńDoświadczenia czerpiemy z rozmaitych książek i stron (większość już nie istnieje) + YouTube oczywiście.
Co do nagrywania to część pochodzi z naszej pracowni gimnazjalnej. Aktualnie staramy się o pracownie (do naszej dyspozycji) również w liceum, niestety mamy małe szanse...
Jeśli jesteś zainteresowny ciekawymi doświadczeniami polcam odwiedzenie bibliotek i innych źródeł w poszuliwaniu książek Pana Sękowskiego. Są one napisane przystępnie i zawierają wiele rad doświadczonego chemika ;)
20 year old Assistant Media Planner Arthur Doppler, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Chapayev and Web surfing. Took a trip to Quseir Amra and drives a McLaren F1. ten artykul
OdpowiedzUsuń