czwartek, 2 maja 2013

Dekstryna, czyli ściana ognia z mąki ?

W roli głównej wystąpi w tym doświadczeniu dekstryna. Bez obaw jest to odczynnik powszechnie dostępny, a mało tego każdy ma go w domu. Uchylę rąbka tajemnicy, że dekstryna to po prostu mąka ziemniaczana.
Oto dwa sposoby przygotowania :
I SPOSÓB

Mąkę ziemniaczaną podsmażamy na patelni lub w piekarniku (Temp. 180 - 220 stopni, co 15 min. należy zamieszać, piec ok. 45 min. Mąka ziemniaczana będzie dekstryną wtedy gdy zmieni swój kolor z białego na jasnobrązowy.)
II SPOSÓB

Dekstrynę można przygotować też w laboratorium. Wystarczy podgrzać ją nad palnikiem na blaszce.

Tak przygotowaną dekstrynę wysypujemy na papier, złożony w połowę :

i dmuchamy przed siebie....

Ważne, (to informacja od Marcina, bo on zwykle robił to doświadczenie) aby dmuchać w kartkę, a nie w palnik, bo wtedy  najzwyczajniej w świecie zasypiecie palnik i zgasicie ogień.

9 komentarzy:

  1. Hahahahaha zawsze mi gasł :) to już norma była :)
    J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale co ci gasło ? :)

      Usuń
    2. No ten płomień jak dmuchałam w karteczkę niby, bo chyba całe powietrze leciało jednak na palnik ;)

      Usuń
    3. Myślę że zbyt mocno dmuchasz ;) POstaraj się dmuchać delikatnie zwiększając intensywność wtedy będziesz wiedział dokładnie jakie dmuchnięcie spowoduje reakcje + polecam wyrównanie poziomu kartki i płomienia palnika, tak aby były w lini prostej to powinno ułatwić ;)

      Usuń
  2. a czy to nie zacznie nam się w piekarniku od temperatury palić ?! i czy naczynie w którym to robimy nadaje się do używania potem w kuchni ? chodzi mi do robienia jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie Mania. Piekarnik jak i naczynie będzie się nadawało do urzytku. Dekstryna jest tylko przejściową formą skrobi(czyli cukru);)Robiłem w ten sposób kilogram dekstryny. Było to długotrwałe ale sie opłacało. Polcam metode piekarnika, wówczas nic się nie przypala. Na patelni niestety istnieje taka możliwość...
      Aby to zminimalizować nalezy ogrzewać małym spokojnym płomieniem i często mieszać (właściwie non-stop) ;)

      Usuń
  3. a my właśnie zrobiliśmy to doświadczenie na lekcji dzisiaj bo pokazałem swojemu panu Danielowi ... no i on powiedział mi że nie wiedział że takie coś można zrobić hehe :)
    a wy skąd macie takie doświadczenia ? i gdzie nagrywacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam że zaskoczyliśmy nawet doświadczonego chemika ;)
      Doświadczenia czerpiemy z rozmaitych książek i stron (większość już nie istnieje) + YouTube oczywiście.
      Co do nagrywania to część pochodzi z naszej pracowni gimnazjalnej. Aktualnie staramy się o pracownie (do naszej dyspozycji) również w liceum, niestety mamy małe szanse...
      Jeśli jesteś zainteresowny ciekawymi doświadczeniami polcam odwiedzenie bibliotek i innych źródeł w poszuliwaniu książek Pana Sękowskiego. Są one napisane przystępnie i zawierają wiele rad doświadczonego chemika ;)

      Usuń
  4. 20 year old Assistant Media Planner Arthur Doppler, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Chapayev and Web surfing. Took a trip to Quseir Amra and drives a McLaren F1. ten artykul

    OdpowiedzUsuń