Zapewne nazwa nie jest zachęcająca i brzmi zbyt "naukowo"... Rozumiem to w 100%.
Rozszyfrujmy ją ! Hydro to woda, a więc nasze doświadczenie polega na odwodnieniu sacharozy czyli cukru ;) Tu pewnie rodzi się wasze pytanie czy to może być ciekawe. Oczywiście ! Możecie to zaobserwować na poniższych zdjęciach.
Potrzebny sprzęt :
- zlewka
- bagietka
- zakraplacz
Odczynniki :
- sacharoza ( czyli najzwyklejszy cukier ze sklepu)
- kwas siarkowy VI
- woda
Opis:
Do połowy objętości zlewki wsypujemy cukier (proponuje na początek troszkę mniej niż połowa, po zdobyciu doświadczenia możemy sypać do połowy). Cukier zwilżamy odrobiną wody (kilka kropel) i mieszamy bagietka. Do tak przygotowanego cukru wlewamy kilka centymetrów sześciennych kwasu siarkowego VI i natychmiast mieszamy. Chwile (kilka sekund) po wlaniu cukier zacznie się karmelizować, dlatego należy jak najszybciej mieszać, aby dokładnie rozprowadzić kwas. Gdy tylko zawartość zacznie brązowieć należy przestać mieszać, wyciągnąć bagietkę i odsunąć się. Cukier zacznie wrzeć i stanie się węglem. Woda wyparuje (opary "pachną" dość intensywnie) i całość zacznie rosnąć ku górze.
Jak mozna to opisac równaniem?
OdpowiedzUsuńczy da się doczyścić zlewki po tym eksperymencie ?
OdpowiedzUsuń