piątek, 31 maja 2013

Dehydratacja Sacharozy

Wiem, że zaniedbaliśmy ostatnio troszkę naszego bloga... Spowodowane to było nadmiarem obowiązków szkolnych. Po przerwie wracamy i na wasza prośbę wstawiam to doświadczenie.
Zapewne nazwa nie jest zachęcająca i brzmi zbyt "naukowo"... Rozumiem to w 100%.
Rozszyfrujmy ją ! Hydro to woda, a więc nasze doświadczenie polega na odwodnieniu sacharozy czyli cukru ;) Tu pewnie rodzi się wasze pytanie czy to może być ciekawe. Oczywiście !  Możecie to zaobserwować na poniższych zdjęciach.

Potrzebny sprzęt :

  • zlewka
  • bagietka
  • zakraplacz
Odczynniki :
  • sacharoza ( czyli najzwyklejszy cukier ze sklepu)
  • kwas siarkowy VI
  • woda
Opis:
Do połowy objętości zlewki wsypujemy cukier (proponuje na początek troszkę mniej niż połowa, po zdobyciu doświadczenia możemy sypać do połowy). Cukier zwilżamy odrobiną wody (kilka kropel) i mieszamy bagietka. Do tak przygotowanego cukru wlewamy kilka centymetrów sześciennych kwasu siarkowego VI i natychmiast mieszamy. Chwile (kilka sekund) po wlaniu cukier zacznie się karmelizować, dlatego należy jak najszybciej mieszać, aby dokładnie rozprowadzić kwas. Gdy tylko zawartość zacznie brązowieć należy przestać mieszać, wyciągnąć bagietkę i odsunąć się. Cukier zacznie wrzeć i stanie się węglem. Woda wyparuje (opary "pachną" dość intensywnie) i całość zacznie rosnąć ku górze. 


2 komentarze:

  1. Jak mozna to opisac równaniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy da się doczyścić zlewki po tym eksperymencie ?

    OdpowiedzUsuń